Nieuw waterrad voor de Begijnenmolen

ProjectWatermolenHet waterrrad en de goot van de Begijnenmolen in Sonsbeek (achter het Watermuseum) waren al jaren in een zeer slechte staat. Het rad kon niet meer draaien omdat het volledig was uitgelopen en daarna vastgeroest. De Vrienden van Sonsbeek kwamen in 2013 in actie om hier wat aan te doen.

De kosten voor het project waren begroot op € 25.000,-.

Na het schoonspuiten van het molenrad bleek restaureren geen optie. Het hout was in zo'n slechte staat dat besloten is om een replica te maken van het oude. De timmerlieden en metaalwerkers van De Helling hebben hier een mooie klus aan gehad.

Het oude rad is gedroogd en geïmpregneerd en staat tegenwoordig als een fraaie blikvanger bij de ingang van het Watermuseum.

Het hout dat in de zomer van 2013 barsten ging vertonen, speelde het bouwteam van zo'n 15 mensen parten. Ook het plaatsen van de schoepen in het rad zorgde voor problemen in de werkplaats. Soms viel er een krachtterm. "Nou ja, een heel woordenboek", erkennen de mannen grinnekend. Maar tijdens de Open Dag stonden het rad en de schoepen klaar en kon de voortgang bewonderd worden.

De grande-finale was op 23 april 2014. Het nieuwe waterrad is toen weer geplaatst achter het Watermuseum. Het is gevat in high-tech lagers. Klaar voor veel jaren van draaiende activiteit.