SpotlightDeHellingGIF


 

De Helling

SpotlichtRGIF 
     

Beste Hellingers,

Nieuwsbrief 2020 – 01

NB201Nieuwjaarsgroet Wij wensen iedereen een creatief en inspirerend, maar vooral een gezond en gelukkig nieuw jaar 

 De Helling gaat weer van start op maandag 6 januari. Deuren gaan open om 08.30 uur. Koffie en thee worden dan gemaakt.


KerstborrelNB201toespraak

Op 20 november van het vorig jaar hebben we, als vanouds, het jaar afgesloten met de traditionele kerst / eindejaar borrel. Armeno Alberts stond stil bij het lief en leed van het afgelopen jaar. Daarnaast werden enkele mensen, veelal werkend op de achtergrond, in het zonnetje gezet. Spannend werd het toen de uitreiking van De Helling-speld aan de orde kwam. De eer viel te beurt aan Louis Bosman, docent elektrisch lassen. Maar daarnaast actief op allerlei fronten binnen De Helling. 
We werden verrast met een optreden van Cantalot, een gemengd Arnhems wijkkoor o.l.v. Lotte Janssen. Ze zingen 3- en 4-stemmige muziek van zeer gevarieerd repertoire zoals volksmuziek in vreemde talen, maar ook klassiek repertoire en pop- en jazzliedjes. 
Al met al een zeer geslaagde afronding van een intensief en uitbundig jubileumjaar.

Vervanging Frans Putman
NB201vervanging
Op 2 januari heeft Frans Putman, onze werkplaatsbeheerder, een kleine chirurgische ingreep aan zijn hand ondergaan. Het herstel en revalidatie zal geruime tijd in beslag nemen. Zijn werkplaatstaken worden tijdens deze periode waargenomen door Alexander Lienhart en Johan Gorissen. Alexander is op maandag, woensdag en vrijdag het aanspreekpunt. Johan neemt op dinsdag en donderdag deze taak waar. Alexander geeft in deze periode gewoon zijn houtbewerkingscursussen. Ook Johan heeft zo z’n eigen werkzaamheden. Met vragen kun je natuurlijk altijd terecht bij onze directeur, Armeno Alberts. Verder zijn er de vertrouwde aanspreekpunten voor de werkplaatsen, te weten: Leo Hakkennes, Edy Kumpusch, Hans van Alst, Bert Pas, Rob Jansen, Louis Bosman, Herman van Santen, Mark Felkin

Even voorstellen
StanColdewijnMijn naam is Stan Coldewijn, vader van 3 kinderen, alleengaand en wonend in Velp. Mijn hobby’s zijn fietsen, hardlopen, schrijven en kunst. Via, via ben ik in contact gekomen met De Helling. Hier kan je me vinden in de fietsenwerkplaats. Dit lijkt me leuk om te doen. Tot nu toe bevalt vooral de atmosfeer van De Helling me prima. Mijn fietsherstelvaardigheden heb ik op hobby en semiprofessioneel niveau opgedaan. Bij Iriszorg heb ik een drietal fietswerkplaatsjes opgezet, met als credo: van cliënten voor cliënten. Een ervan draait nog, continuïteit is toch een erg belangrijk issue. Ik ben jaren werkzaam geweest in de audiovisuele installatie techniek, zelfstandig en op inhuurbasis als projectleider. Helaas ben ik tegen een enorme burn-out aangelopen, met nogal ernstige gevolgen op zowel zakelijk als psychosociaal vlak. Naast de Helling ben ik druk met cultuurhuis het Huis van Puck; ga ik elke donderdag met een dementerende dame op stap; spring ik bij bij theater het Hof. Bovendien ben ik bezig met de opleiding WWME, dit staat voor wijzer worden met eigen ervaring. Mijn bedoeling is om, op termijn, als ervaringsdeskundige te gaan werken. Aanbiedingen heb ik al, nu de papieren nog.

Maatschappelijke projecten
Op de valreep van 2019 is het schoolbord voor buurthuis ’t Huuske nog gereed gekomen en 
in 2020 zal  De Helling, net als in alle voorgaande jaren, haar expertise weer inzetten voor tal van nieuwe en terugkerende maatschappelijke projecten. 
De glas-in-lood raamkozijnen voor het Coehoornpark  en de vlindertafel voor het IVN zullen dit voorjaar gereed komen. 
Nieuwe projecten zijn: de renovatie van een maquette voor het watermuseum Arnhem; adaptors voor een “experience room” van Zorg & Recreatie; de Badjaks, die al geruime tijd bij ons achter staan, worden opgeknapt voor Ome Joop; het sprookjesfestival heeft weer onze hulp gevraagd, nu voor het vervaardigen van houten sprookjesletters;  dan is er ook nog het KunstVoorMekaar project en niet te vergeten de steeds doorgaande stroom naaimachines voor Afrika. 
Kortom, allemaal mooie en waardevolle goede doelen projecten, waarmee De Helling, naast allerlei ander zaken, ook weer in 2020 haar maatschappelijk relevantie voor de Arnhemse samenleving ruimschoots gestalte geeft. 

Rijn IJssel College- ISK
In 2020 zal De Helling wederom haar medewerking verlenen aan een scholingstraject voor kids van de Internationale Schakelklas van het Rijn IJssel college. Vanaf februari zullen op maandagochtend en donderdagochtend, van 10.00 – 12.30 uur, de metaalwerkplaats en de bouwzolder bevolkt zijn met deze bijzondere groep (vluchtelingen) kinderen, die hier bij ons wegwijs gemaakt worden in de beginselen van houtbewerken en algemene technieken.  

Cursussen
Vanaf de tweede week van januari gaan we al weer direct van start met ons cursusprogramma. Glas in lood, edelsmeden, glasfusion en metaaldraaien starten op resp. dinsdag, donderdag en vrijdag. Een weekje later gaan ook de cursussen houtbewerken gevorderden en onze nieuwe cursus Keramiek van start. Vanaf februari volgen dan nog lassen en houtdraaien. Kortom, De  Helling zal weer volstromen met allemaal nieuwe gezichten en wie weet ook nieuwe toekomstige leden.

Beschikbaarheid werkplaatsen
- Grote houtwerkplaats: Vanwege de houtbewerkers cursussen op maandagmiddagen en op woensdagochtenden is er soms beperkte mogelijkheid tot werken. Bel van te voren als je van plan bent dan te komen werken. Vanaf februari is er op de donderdagmiddag, i.v.m. de houtdraaicursus, 12 weken lang beperkt tot geen werk mogelijk in de grote houtwerkplaats. 
- Metaalwerkplaats: Vanaf februari starten de ISK groepen op maandagochtend en donderdagochtend. Ook start dan de cursus lassen op woensdag en vrijdagochtenden. Op die momenten is er dus beperkte mogelijkheid voor het gebruik van de metaalwerkplaats. Plan je werkzaamheden derhalve vooral op de middagen of op dinsdag, dan heb je nergens last van. 

Tot slot
De Helling bruist en sprankelt. Dat is mooi om te zien en te ervaren en is mede het gevolg van de fantastische inzet van alle deelnemers en vrijwilligers bij De Helling en de collegiale en energieke sfeer die hier heerst. Laten we er met z’n allen weer een prachtig jaar van maken en op naar ons volgende lustrum.

De Helling, 3 januari 2020