Het verhaal van de Helling

ASM30De ASM was in haar gloriedagen rond 1950 een van de belangrijkste industriƫle bedrijven in Arnhem. Bij de oprichting in 1889 zaten we nog net in het stoomtijdperk en was de naam: Arnhemse Stoomsleephelling Maatschappij. Kort daarop zou de naam veranderen in Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij.

Er werkten tussen de 300 en 500 mensen. Bij de sluiting in 1978 werden nagenoeg alle medewerkers werkloos. Met name voor de werknemers boven de vijftig was dat een ramp. Enkele creatievelingen bedachten een oplossing.

Met behulp van de WAO en vervroegde pensionering, hoefden oudere werknemers geen nieuwe baan meer te zoeken. En in overleg met de Sociale Dienst en TAAK, een organisatie van en voor werklozen, werd een hobbywerkplaats ingericht. Op De Helling konden ze zinvol werk verrichten. De ASM schonk fl.45.000.- in contanten en voor fl. 50.000,- aan werktuigen en machines.

Een groep van veertig a vijftig man trok in 1979 een huurpand aan de Bergstraat met de machines voor metaal- en houtbewerking uit de erfenis van de ASM. Het hobbyen kon beginnen en de mensen waren blij dat ze hun vakkennis weer konden gebruiken. Maatschappelijke organisaties vonden al snel hun weg naar De Helling. De deelnemers voerden projecten uit tegen kostprijs onder het motto; we krijgen subsidie van de gemeente, dus doen we graag wat terug voor de Arnhemse gemeenschap.

Na drie jaar vertrok De Helling naar de Rozenstraat. Het pand is eigendom van stichting De Helling en de Dullertsstichting verstrekte de hypotheek. Negen maanden is gewerkt aan de verbouwing. Boven zijn lokalen ingericht. De verwarmingsketel van het badhuis van Klarendal is gedemonteerd en weer opgebouwd op De Helling.

In de loop van de jaren kwamen er meer cursussen en vaste groepen. De kracht van De Helling is dat het een ontmoetingsplaats is voor mensen die graag met hun handen werken. Nog steeds draait de organisatie op vrijwilligers, hoewel sinds 2010 een vaste kracht zorgt voor continuĆÆteit en dagelijkse leiding.