SpotlightDeHellingGIF

 

De Helling

SpotlichtRGIF 

Spotlight 2023-03-01

In deze eerste ‘spotlight’ van dit jaar aandacht voor de vele aspecten van de Hellingse drukte. Ook een introductie van Chris Braun, onze nieuwe houtdraai docent.

- Cursussen, Groepen, Workshops
Op 9 januari gingen de deuren weer open bij De Helling. En het was meteen weer een gezellige drukte van jewelste. Ook niet zo vreemd, want nagenoeg al onze cursussen zijn ruim bezet en alle groepen pakten de draad weer op. Aan het begin van dit jaar telt De Helling maar liefst 450 deelnemers waaronder ook veel nieuwe gezichten. De helling heet alle nieuwe deelnemers dan ook van harte welkom.
Dit jaar zijn we gestart met een aantal; nieuwe initiatieven:

- Cursus TextielNieuwsbrief 2023 02 28aDorien van Gils en Eef Reparon zijn in januari gestart met een cursus textiel bewerken. Het betreft dan bedrukken, afbinden, verven en vervormen van textiel. Nu al lijkt deze cursus succesvol, dus wie weet krijgt dit alles een mooi vervolg.

- Cursus: Bouw je eigen Elektrische fiets
Gert-Jan van Lieshout i.s.m. Louis Bosman starten in april met deze pilot workshop van 3 à 4 lessen.
EbikeVeel van de eerste elektrische fietsen werken inmiddels niet meer. De fietsenmaker vraagt een klein vermogen om een dergelijke fiets te repareren waardoor deze fietsen vaak niet meer gebruikt worden. Dit is jammer want vaak zijn dit mechanisch goede fietsen en zit het probleem in de elektronica/accu’s. In deze cursus leer je hoe een dergelijke fiets weer tot E-bike kunt laten herleven. We beginnen met een kapotte elektrische fiets, vervangen alle elektronica en bouwen zelf een nieuwe accu. Aan het einde van de cursus gaat elke cursist met een werkende elektrische fiets naar huis. De eerste les is een theorie les waarbij de principes van de elektrische fiets worden uitgelegd. Ook wordt aangegeven waar je op moet letten bij de spullen die je zelf moet aanschaffen in de periode tot de volgende lessen. In de daarop volgende lessen zal elke cursist zijn fiets gaan bouwen.”
Data: Eerste les medio april, 14:00 – 17:00. Volgende lessen eind mei/juni
Cursus kosten : € 150,-- plus kosten van zelf aan te schaffen onderdelen.
Je kunt je aanmelden via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

- Workshop GlasfusionNieuwsbrief 2023 02 28cIn april start De Helling met een samenwerking met Rozet. Het eerste pilotproject betreft een eendags workshop glasfusion op 20 april. Aanmelden via Rozet.

Maatschappelijke projecten
Onze vrijwilligers inzet voor de Arnhemse samenleving gaat ook weer dit jaar onverminderd door. Bert Pas repareerde een kapotte wijk-zwerfboekenkast en is ook bezig met het vervaardigen van drieNieuwsbrief 2023 02 28d kasten voor SIZA en Dirk Zaal en Wouter Gubbels werken onverstoorbaar door aan de productie van gedenkkruisjes voor de Eusebius parochie en ons naaimachine team maakten op verzoek van het leger des heils een aantal machines gereed voor de Oekraïense vluchtelingen boot. Daarnaast staan er een aantal nieuwe projecten in de steigers zoals: De vervaardiging van een drietal glas in lood raamwerken voor de Salvatorkerk in Arnhem Zuid; een ‘dedicated’ houten bank voor de ontmoetingsplek in Angerenstein van Stichting Moes; Een voedselkast voor de bewonersvereniging Plattenburg; Inbindwerk van oude tijdschriften voor de ‘historische kring Huessen’.
Wie geïnteresseerd is in een overzicht van onze maatschappelijke projecten periode 2019-2021. Bekijk ons Albelli fotoboek online.

Even voorstellen
Chris Braun verzorgt vanaf begin dit jaar de cursus houtdraaien. Hij heeft daarmee het stokje overgenomen van Rein Jansen, die per januari gestopt is met zijn werk bij De Helling. Uiteraard zijn wijNieuwsbrief 2023 02 28e blij dat we op korte termijn een vervanging konden vinden voor Rein. Hieronder stelt Chris zich graag even aan ons voor.
“Chris Braun, 72 jaar jong en al ruim 50 jaar wonend in Velp. Ik heb tot m'n zestigste gewerkt in de chemische industrie, daarna nog een jaar of zes hetzelfde soort werk gedaan als zzp-er. Ik ben zo'n twaalf jaar geleden lid geworden van de Spaander (een toen nog bestaande hobbywerkplaats in Rheden). En daar stond een gigantische houtdraaibank! Daar heb ik zo'n drie jaar lang op eigen houtje zowat alle fouten gemaakt die je als houtdraaier maar kan maken. Toen toch maar besloten om les te gaan nemen bij Ronald Kanne, eigenaar van "de Houdraaierij" in Wehl. Die heeft mij in drie cursussen grondig geschoold in vrijwel alle aspecten van het houtdraaien. Het blijft een fascinerende hobby, waarin voor mij de techniek van het draaien voorop staat. Het eindproduct moet een goede vorm hebben, of je er iets mee kan vind ik minder belangrijk. En wat is er leuker dan iets waar je zelf enthousiast over bent over te dragen aan anderen?”

Overige mededelingen
• We zijn nog steeds op zoek naar een nieuwe docent houtbewerken beginners voor de donderdagochtend.
• De bezetting in het magazijn is na het vertrek van René Kohler helaas nog niet ideaal geregeld, maar er is voorlopig nagenoeg volledige wekelijkse bezetting.
Op maandagen: Paul Egbers;
Op dinsdagen: Henry Gerritsen;
Op woensdagen: Hans Reukers;
Op donderdagen: Hans Winnemuller & Hans van Alst;
Op vrijdagen : n.t.b.
Wij doen ons best voor een volledige wekelijkse bezetting van ons magazijn.
Tot die tijd vragen wij begrip voor de ongemakken.

Belangrijke data
- 07 april : Goede vrijdag – Helling gesloten
- 27 april : Koningsdag – Helling gesloten
- 05 mei : Bevrijdingsdag – Helling gesloten
- 18 & 19 mei : Hemelvaart – Helling gesloten
- 29 mei : 2e pinksterdag – Helling gesloten
- 29 juni : Vanaf 13.00 uur schoonmaak
- 30 juni : Zomerborrel
- Juli & Augustus : Zomerwerkzaamheden (dinsdagen en woensdagen)
- 04 september : Helling open